29 October 2008

Historien bakom Depalma


Legenden om David Clay DePalma

Han föddes 1913 i den lilla fattiga staden Gilbert i Clay County, Georgia. Dave gick aldrig i skolan utan började istället tidigt att jobba som springschas i den lokala järnaffären. Under förbudstiden 1920-1933 då försäljning av rusdrycker var förbjuden enligt Amerikans lag ökade den olagliga hembränningen explosionsartat.

Den hembrända och olagliga spriten som i dagligt tal kallades moonshine behövde naturligtvis distribueras ut från de hemliga brännerierna. Detta gjordes på nätterna och slanguttrycket för de sprit kurirer som körde bilarna var bootleggers. David kom i sextonårsåldern att bli en av dessa unga män som på nätterna riskerade livet för att få fram spriten till svartkrogar och marknader runt om i den amerikanska södern. Att vara en bootlegger var ett livsfarligt yrke.

Att nattetid köra i hög hastighet på dåliga vägar och ofta med polisen hack i häl resulterades allt som oftast i dödsfall eller fängelse. För att se vem som hade den snabbaste bilen började dessa bootleggers också att tävla med varandra. Man tävlade på söndagar och tävlingarna kom med tiden att bli mycket populära på den amerikanska söderns landbygd. David gjorde sig ett namn genom att vinna flera tävlingar och blev lite av en lokal kändis.

1934 lämnade David södern och begav sig västerut till Kalifornien. Vad han gjorde mellan 1935 och 1942 finns det inte mycket uppgifter om men 1943 blev han inkallad i armen och skickades till Europa. Då David var tillbaks i USA efter krigsslutet började han jobba hos sin gamla barndomsvän Joseph Gecco. Firman hette Fresno Car Delivery och Davids jobb var att leverera bilar till kunder över hela USA. Med tanke på Davids tidigare erfarenheter passade jobbet honom bra.

Att leverera bilar krävde långa körningar och det var nästan alltid bråttom att få fram bilarna i tid. David körde vid ett tillfälle en 1963 Impala SS från Denver till San Fransisco på 15 timmar. Just den speciella turen kom att inspirera enfilmmakare att 1971 skriva ett manus om en liknande historia. David hade jobbat för Joseph i över tjugo år när polisen, i september 1969, hittade honom död i en totalt demolerad 1951 Mercury Coupé, några mil utanför staden Jackson, Mississippi.

1972 bestämde sig Joseph och hans son Jr för att hedra sin goda väns minne genom att namnge deras då nystartade företag efter David Clay DePalma. DePalma Clothing tillverkade slitstarka arbetskläder för bilmekaniker och blev snabbt populärt bland bilverkstäder som verkade i och kring södra Kalifornien i början av 70-talet.

Idag har DePalma Clothing vuxit och blivit ett populärt märke för unga Greasers and Dolls. Märket har sedan starten 1972 alltid hämtat inspiration från den amerikanska Hot Rod- och Custom-kulturen som uppstod i södra Kalifornien i mitten på 50-talet. Klädmärket DePalma återskapar och speglar det som David Clay representerade och stod för; att leva livet kompromisslöst, oavsett vad andra tycker.

No comments: